RAKU

I början av vecka 45 åkte keramikklassen ut till Ulrika Weijmer (Hembränt keramik) utanför Varberg för att testa på rakubränning. Bränningstekniken är mycket gammal och går ut på att man för in skröjat gods i en ved- eller gasoleldad ugn. Godset bränns under ca 20-30 minuter för att sedan tas ut glödgande varmt. Därefter placeras det brända och fortfarande otroligt varma godset i en tunna med träspån. Om det hela görs rätt kommer spånet att självantända, vilket, om man stryper syretillförseln, möjliggör en reduktionsbränning.

Vid reduktionsbränning finns stor potential för en mångfald av färger, ofta med metalliskt inslag, vilket är en intressant brytning från den oxidationsbränning (fri syretillförsel) som vi annars brukar ägna oss åt.

 

//Simon

img_0121 img_0133 img_0124 img_0130 img_0145 img_0146

Det här inlägget postades i Keramiklinjen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *